Stel uw vraag via WhatsApp!

Logo-vdAkkerBomen-leiboomspecialist.png

Onze leibomen

Onze leibomen

Onze leibomen zijn een echte investering voor uw tuin. Leibomen zijn altijd mooi, houden het hele jaar hun nut en nemen weinig ruimte in beslag. Leibomen onttrekken minder fraaie delen aan het zicht en bieden tegelijk meer privacy in uw tuin. Leibomen boven een schutting of een haag vormen bovendien een natuurlijk verlengstuk van uw erfafscheiding. In de zomer zorgen leibomen voor schaduw en verkoeling. En in de winter prikt het prille voorjaarszonnetje fraai door de takken van de leiboom heen.

Catalogus

Ons assortiment

Een echte blikvanger in uw tuin!

Met een leiboom haalt u ook meteen een echte blikvanger in uw tuin. Leibomen laten zich eenvoudig snoeien en vormen. Zo brengt u een vorm en structuur aan in uw tuin en maakt u van uw leibomen prachtige kunstwerken! Nog een voordeel: een leiboom wordt nóg mooier met de jaren. Op deze manier investeert u direct in uw woongenot!

Veel verschillende mogelijkheden en altijd erg veel op voorraad

We kweken een groot aantal van onze leibomen zelf. Mochten we de gewenste afmeting onverhoopt niet hebben, hebben we genoeg collega’s waar we een beroep op kunnen doen om de juiste boom voor de juiste situatie te leveren. In de wintermaanden komen de bomen doorgaans uit de volle grond, in de zomermaanden kunnen ze alleen uit containers geplant worden. Hierdoor kunnen we dus jaarrond aanplanten en altijd zorgen dat de leibomen binnen een mum van tijd in uw tuin staan te stralen!

Wij staan voor u klaar!

Wilt u uw tuin voorzien van prachtige leibomen? Ontdek wat onze leiboomspecialisten voor u kunnen betekenen! Aarzel niet om contact met ons op te nemen zodat wij u kunnen voorzien van de beste leibomen.

Leiboomspecialist Sjoerd

Sjoerd

Alles over Leibomen

Leibomen, een prachtige en functionele aanvulling op elke tuin, combineren esthetiek met functionaliteit. Deze gids is ontworpen om jou alles te vertellen wat je moet weten over leibomen, van de basis tot geavanceerde tips voor het kopen van leibomen en het onderhoud ervan.

Wat zijn Leibomen?

Leibomen, ook bekend als lei-bomen of spalierbomen, zijn bomen die zodanig zijn gesnoeid en getraind dat ze een plat vlak vormen. Ze worden vaak gebruikt als natuurlijke schermen, waardoor ze perfect zijn voor privacy en schaduw in uw tuin.

Naast hun praktische toepassingen, hebben leibomen ook een diepe symbolische waarde in verschillende culturen, wat bijdraagt aan hun populariteit in landschapsontwerp. In de loop der eeuwen zijn leibomen gebruikt in formele tuinen om een gevoel van orde en structuur te brengen. Hun vermogen om in verschillende vormen gesnoeid te worden maakt ze tot een favoriet onder tuinarchitecten.

Interessant is dat de techniek van het leiden van bomen, hoewel vaak geassocieerd met historische tuinen, tegenwoordig een moderne twist heeft gekregen. Hedendaagse tuiniers en landschapsontwerpers gebruiken leibomen om eigentijdse ontwerpen te creëren, hierdoor passen ze in elk tuinontwerp.

Welke Leibomen soorten zijn er & wat zijn de meest populaire Leibomen?

Elke leiboomsoort heeft zijn eigen unieke kenmerken. Hier zijn enkele van de meest populaire soorten:

 1. Glansmispel (Photinia red robin): Deze leiboom staat bekend om zijn glanzende rode bladeren die later groen worden. Vaak gebruikt voor het creëren van kleurrijke en opvallende heggen in tuinen. Het is ideaal voor tuineigenaren die het hele jaar door kleur in hun tuin willen.
 2. Steeneik (Quercus ilex): Met zijn wintergroene bladeren is de Steeneik perfect voor het creëren van een permanente groene wand in tuinen. Vaak gebruikt voor privacy en als windbreker, vooral in kustgebieden of stedelijke omgevingen.
 3. Laurierkers (Prunus laurier): Bekend om zijn snelle groei en dichte bladerdek. Deze leiboom is ideaal voor het snel creëren van privacy of het verbergen van minder aantrekkelijke elementen, zoals hekken of muren.
 4. Rode Esdoorn (Acer Rubrum): Beroemd om zijn schitterende herfstkleuren, wordt de Rode Esdoorn vaak gebruikt in landschapsontwerpen die zich richten op seizoensveranderingen. Het is ideaal voor het toevoegen van herfstkleur aan tuinen en parken, vooral in combinatie met groenblijvende leibomen voor contrast.

Andere populaire soorten leibomen

 • Perzisch IJzerhout (Parrotia persica): Deze soort staat bekend om zijn opvallende herfstkleur en sierlijke bloei. Het wordt vaak gebruikt in ontwerpconcepten die een natuurlijke, bosachtige sfeer nastreven, en is geschikt voor zowel formele als informele tuinen.
 • Japanse Sierkers (Prunus serrulata kanzan): Met zijn spectaculaire roze bloesem is deze leiboom een favoriet voor het creëren van een romantische, serene sfeer. Ideaal voor gebruik in Aziatisch geïnspireerde tuinen of als een opvallend kenmerk in een lente-tuin.
 • Beverboom (Magnolia): Afhankelijk van de variëteit, met roze of witte bloesem, wordt de Beverboom vaak gebruikt als een statement-stuk in tuinontwerpen. Het is perfect voor het creëren van een focuspunt, vooral in voorjaarstuinen.
 • Rode Beuk (Fagus Atropunicea): Deze leiboom, bekend om zijn donkerrode bladeren, wordt vaak gebruikt voor het toevoegen van diepte en kleurcontrast in heggen en grenzen. Hij is bijzonder effectief in combinatie met lichter gekleurde planten of in een tuin met een ‘rood’ thema.
 • Haagbeuk (Carpinus betulus): Ideaal voor het creëren van strakke, formele hagen. Haagbeuken worden vaak gebruikt in traditionele tuinontwerpen en zijn bijzonder geschikt voor het scheppen van structuren zoals looppaden of de omlijsting van tuinkamers.
 • Groene Beuk (Fagus sylvatica): Deze soort wordt vaak gebruikt voor het creëren van dichte, groenblijvende hagen en schermen. Ze zijn ideaal voor het behouden van een gestructureerde look in de tuin, zelfs in de winter.

Aankoop tips, welke leiboom past bij jou?

Leibomen zijn niet alleen mooi, maar ook uiterst functioneel:

 • Privacy: Ze vormen een natuurlijke barrière.
 • Esthetiek: Voegen schoonheid toe aan elk landschap.
 • Ruimtebesparend: Ideaal voor kleinere tuinen.
 • Ecologisch: Bieden habitat voor vogels en insecten.
 • Zomer: Bieden schaduw en verkoeling.
 • Winter: Laten zonlicht door, ideaal voor koudere maanden.

 

Leibomen kopen

Bij het kopen van een leiboom is het belangrijk om de volgende drie punten te overwegen:

 1. Klimaat en bodem: Zorg ervoor dat de leiboomsoort die u kiest, geschikt is voor jouw lokale klimaat en bodemtype.
 2. Tuinruimte: Overweeg de grootte van jouw tuin. Sommige leibomen, zoals de Steeneik, hebben meer ruimte nodig dan anderen.
 3. Onderhoudsvereisten: Sommige leibomen vereisen meer snoeiwerk en verzorging dan anderen. Zorg ervoor dat je de tijd en middelen heeft om voor jouw gekozen boom te zorgen.
 4. Gezondheid van de boom: Kies bomen die er gezond uitzien, zonder zichtbare tekenen van ziekte of stress.
 5. Grootte en vorm: Let op de grootte en de vorm van de leiboom, zodat deze past bij jouw ruimte en ontwerpplannen.

 

Het planten & onderhouden van leibomen 

Het succesvol planten en onderhouden van leibomen is cruciaal voor hun gezondheid en schoonheid.

Plantinstructies

 1. Kies de juiste locatie: Zorg voor voldoende ruimte en licht.
 2. Plantdiepte en -afstand: Volg specifieke richtlijnen voor elk type leiboom.
 3. Water geven en voeding: Regelmatig water geven en bemesten bevordert de gezondheid van de boom.

Onderhoudstips

Leibomen vereisen specifieke zorg om hun schoonheid en gezondheid te behouden. Hier volgen enkele onderhoudstips, afgestemd op de unieke behoeften van deze bomen:

·         Snoeien voor vormbehoud:

Snoei leibomen minstens twee keer per jaar, in de late winter voor de groeiperiode en in de late zomer na de groeiperiode. Focus bij het snoeien op het verwijderen van overbodige takken en bladeren die de vorm verstoren. Gebruik scherp en schoon gereedschap om nette sneden te maken.

·         Water geven en voeden:

Jonge leibomen hebben regelmatiger water nodig. Eens gevestigd, zijn ze vaak bestand tegen droge periodes, maar blijf consistent water geven tijdens langdurige droogte. Gebruik in het voorjaar een uitgebalanceerde meststof om de groei en gezondheid van de boom te bevorderen.

·         Ziekte- en plaagbestrijding:

Controleer regelmatig op tekenen van ziekten of plagen zoals bladluizen, schimmels of roest. Gebruik indien nodig milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen of natuurlijke methoden zoals het aantrekken van nuttige insecten.

·         Bescherming tegen weersinvloeden:

In koudere klimaten kan het nodig zijn jonge of gevoelige leibomen te beschermen tegen vorst. Gebruik hiervoor jute of speciale boomhoezen. In winderige gebieden kan het nodig zijn extra ondersteuning te bieden, zoals staken of bindmaterialen, vooral voor jonge bomen.

 • Bodemzorg en mulchen:

Zorg ervoor dat de grond rondom de leibomen goed gedraineerd is. Leibomen gedijen niet goed in wateroverlast. Breng bijvoorbeeld een laag mulch aan rond de basis van de leiboom. Dit helpt vocht vast te houden, de bodemtemperatuur te reguleren en onkruidgroei te onderdrukken.

 • Snoeien van wortels:
  Voor leibomen geplant in beperkte ruimtes, kan wortelsnoei nodig zijn om overmatige groei te controleren. Dit moet echter zorgvuldig en bij voorkeur door een professional worden gedaan.
 • Controle van bindmateriaal:
  Controleer regelmatig het bindmateriaal dat gebruikt wordt om de leibomen tegen hun steunstructuur te houden. Zorg ervoor dat het materiaal niet in de takken snijdt en vervang het indien nodig.
 • Jaarlijkse gezondheidscheck:
  Voer jaarlijks een grondige controle uit van uw leibomen om hun algemene gezondheid en structuur te beoordelen. Let op veranderingen in bladkleur, groeipatronen en tekenen van beschadiging of ziekte.
 • Omgaan met bladval:
  Bij sommige leibomen, zoals de Rode Beuk, kan bladval in de herfst normaal zijn. Houd dit in de gaten en ruim gevallen bladeren op om schimmelgroei en ziekten te voorkomen.

Geschiedenis en ontwikkeling van de Leiboom

Even terug naar de oorsprong van leibomen. Deze bomen hebben namelijk een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Door de eeuwen heen zijn ze geëvolueerd, zowel in gebruik als in soorten, en worden ze nu zowel gewaardeerd om hun praktische als de mooie uitstraling ervan.

De evolutie van leibomen door de eeuwen heen is niet alleen een verhaal van tuinieren, maar ook van cultuur en kunst. In de Middeleeuwen bijvoorbeeld, werden leibomen vaak gevonden in de kloostertuinen, waar ze niet alleen voor esthetische doeleinden werden gebruikt, maar ook om fruitbomen te beschermen en de opbrengst te maximaliseren.

In de Renaissanceperiode kreeg het gebruik van leibomen een nieuwe dimensie. De Italiaanse en Franse formele tuinen van deze tijd gebruikten leibomen om strakke lijnen en geometrische patronen te creëren. Deze tuinen waren een toonbeeld van orde en symmetrie, waarin leibomen een centrale rol speelden in het ontwerp.

Tijdens de Victoriaanse tijd werd het leiden van bomen een populaire hobby onder de adel en de gegoede burgerij. Deze periode zag een toename in de diversiteit van leiboomsoorten en -stijlen, aangezien meer mensen experimenteerden met deze bomen. Het werd een manier om status en welvaart te tonen, en weerspiegelde de Victoriaanse waarden van orde, discipline en esthetiek.

In de 20e eeuw, met de opkomst van moderne tuinarchitectuur, werd het gebruik van leibomen meer gedemocratiseerd. Ze werden niet alleen gebruikt in grote, formele tuinen, maar ook in kleinere, particuliere tuinen. Zoals we die in het hedendaagse kennen.

Leibomen kopen bij Leiboomspecialist

Leibomen zijn een veelzijdige en aantrekkelijke toevoeging aan elke tuin. Of u nu op zoek bent naar privacy, schaduw of gewoon een uniek element in uw tuinontwerp, het kopen van leibomen biedt dit allemaal. Met de juiste keuze, plaatsing en verzorging kunnen ze jarenlang plezier en functionaliteit bieden.

Door deze gids te gebruiken als je leidraad, ben je goed op weg om de perfecte leiboom voor jouw tuin te vinden en te verzorgen. Vergeet niet dat de gezondheid en schoonheid van jouw leiboom net zo veel te maken hebben met de zorg die je eraan besteedt als met de keuzes die je maakt bij de aankoop. Met deze kennis ben je goed uitgerust om een weloverwogen keuze te maken en van jouw leibomen te genieten.