Stel uw vraag via WhatsApp!

Logo-vdAkkerBomen-leiboomspecialist.png

Onderhoudsinstructies

Prachtige strakke leibomen, met helemaal dicht gegroeide schermen. Hoe krijgt u die?

De voorwaarden om een leiboom goed te laten groeien zijn een doorwortelbare grond, zuurstof, vocht en voeding. Bijna al onze bomen kunnen tegen vorst. Bij extreme weersomstandigheden (-10 graden) adviseren wij om jonge groenblijvende bomen te beschermen met een vliesdoek.

Ondanks de vele soorten die we aanbieden komt het onderhoud eigenlijk altijd op hetzelfde neer. Door de leibomen tweemaal per jaar een lichte snoeibeurt te geven, houdt u ze in topconditie. Daarbij voorkomt u dat de bomen tegen uw schutting aangroeien.

Snoeien van uw leibomen

Leibomen moeten gesnoeid worden omdat ze anders hun specifieke vorm verliezen, de slanke vorm van een leiboom verdwijnt dan.

Ondanks de vele soorten die we aanbieden komt het onderhoud eigenlijk altijd op hetzelfde neer. Door de leibomen tweemaal per jaar een lichte snoeibeurt te geven, houdt u ze in topconditie.

Hoe snoei ik mijn leibomen?

Voordat u de heggenschaar of stokheggenschaar ter hand neemt, dient u eerst de schermen nog verder dicht te leiden. Gebruik hiervoor bindbuis en bind de takken terug het scherm in; houd ongeveer 5 tot 10 cm ruimte tussen elke tak. U hoeft dus niet meerdere takken op één plek te binden. De leibomen groeien zo snel dicht. Wanneer u de rekken in serie heeft gekoppeld groeien de bomen door het aanbinden snel naar elkaar toe.

Hierna snoeit u met een heggenschaar of knipt u met een snoeischaar alle uitstekende takken, of liever het malse jonge schot, kort naast de schermen af. Doe dit aan de voor- en achterkant, boven en onder het scherm en de buitenste leibomen aan de buitenkant.

Wanneer snoei ik mijn leibomen?

Het eerste onderhoud moet u altijd na de bloei, dus in juni/juli uitvoeren; de tweede snoeibeurt in augustus/september.

Leiboomspecialist Jordy:

‘Snoei niet als het erg warm is (meer dan 30 graden) of in de volle zon.
Hierdoor kunnen de bladeren en van sommige leibomen verbranden.’
Jordy-leiboomspecialist

Leiboomspecialist Jordy

Welk materiaal heb ik nodig?

Wij adviseren om bindbuis en een heggenschaar of snoeischaar te gebruiken. Door de elastische eigenschappen van bindbuis veert het materiaal mee en vindt er dus geen insnoering of ingroeiing plaats in de nieuwe scheuten van de leiboom.

U kunt bij ons een onderhoudspakket afnemen waar bindbuis, koemestkorrels voor Leibomen en eventueel een snoeischaar zijn opgenomen. Op deze manier heeft u meteen alles in huis om uw bomen van goed onderhoud te voorzien.

Bemesten van uw leibomen

Geef uw leibomen ieder voorjaar 20 tot 40 liter organische compost en vanaf mei tot augustus iedere maand ongeveer 500ml koemestkorrels per boom.

Leiboomspecialist Ruud:

‘Bemesten heeft in het najaar geen zin meer. De leibomen gaan dan langzamerhand naar de winter toewerken en de groei en de ontwikkeling wordt juist vertraagd.’

Leiboomspecialist Ruud

Ruud-leiboomspecialist
Koemestkorrels hebben een hoog organisch gehalte aan voedingstoffen in het product.
De afgifte van de voedingsstoffen gebeurt langzaam, waardoor het in tegenstelling tot kunstmest een lange en effectieve werking heeft. Daarnaast bevordert organische stof de vruchtbaarheid van de grond, verbetert het de bodemstructuur in natuurlijke wijze én optimaliseert het watervasthoudend vermogen. Naast dat de Koemestkorrels makkelijk in gebruik zijn, zijn ze ook nog eens geurarm en makkelijk in gebruik.
brochure leiboomspecialist

Bewateren van uw leibomen

Een nieuw aangeplante leiboom moet de eerste paar groeiseizoenen geholpen worden. De bomen zijn namelijk nog niet geworteld in de grond en kunnen zelf nog geen grondwater aan. Dit komt doordat bij het rooien een deel van de wortels wordt afgesneden. De overgebleven wortels reiken nog niet verder dan de kluit, dus de leiboom heeft minder mogelijkheden om water uit de bodem op te nemen.

Hoeveel water moet ik de leibomen geven?

Dit is afhankelijk van een aantal factoren. We hebben immers geen invloed op het weer, de temperatuur en de standplaats van de leibomen. Hierbij geldt: hoe meer blad en hoe warmer de temperatuur, hoe meer water de bomen verdampen. De belangrijkste vuistregel is ervoor zorgen dat de grond goed vochtig blijft tijdens de groeimaanden. Hoe beter u dit bijhoudt, hoe mooier de leibomen in het eerste groeiseizoen doorgroeien. Vanaf het tweede groeiseizoen zijn de bomen dieper geworteld en kunnen deze het grondwater steeds beter bereiken. Vanaf dat moment, mits de bodem niet kurkdroog is, hebben de bomen alleen extra water nodig als de temperatuur hoger dan 30 graden is.

Leiboomspecialist Dennis:

‘Water geven in de volle zon is geen goed idee. Als je dat doet verdampt het water veel sneller, nog voordat het is opgenomen door de leiboom. Geef daarom ’s ochtends of ’s avonds water.’

Leiboomspecialist Dennis

Dennis-leiboomspecialist

Bij grote tuinen adviseren wij de aanleg van een druppelslang. Wilt u meer weten over het bewateren van uw bomen? Neem dan contact op met een van onze Leiboomspecialisten. Dit kan via het contactformulier of u kunt ons een whatsappje sturen. Wat u het fijnste vindt!